Diyet Kliniği
Diyet Kliniği, Diyet; kilo kontrolünün sağlanması,...
Dahiliye ve Beslenme Uzmanı
2003 yılında metabolic balance® beslenme programını oluşturan ve geliştiren kişidir.
Kalp Krizi ve İnme Avrupa’da Bir Numaralı Ölüm Nedeni Olmayı Sürdürüyor
Bu sonuçlara, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle Oxford’da yayımlanan, Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti ve Avrupa Kalp Ağı’nın (EHN) 4. Bildirisi işaret ediyor.
Avrupa’da her yıl dört milyondan fazla insan kalp krizi veya inme sebebiyle hayatını kaybediyor. Böylece kalp ve damar hastalıkları, 2008 yılında gözlenen hafif gerilemeye rağmen ölüm nedenleri arasında bir numarada kalmayı sürdürüyor. Avrupa’da her yedi kadından ve her on erkekten biri inme sebebiyle hayatını kaybediyor. Kalp krizi ise her beş Avrupalıdan biri için ölüm sebebi. 2008 yılından bu yana, söz konusu hastalıkların ölümle sonuçlanan tüm alanlarında %48’den %47’ye doğru düşüş görülmüş.
Avrupa Kalp Ağı Başkanı Hans Stam’a göre, kalp ve damar hastalıklarının yol açtığı ölüm oranlarında gözlenen küçük çaplı bu düşüş, tehlikenin gerilerde kaldığı anlamına gelmiyor. Çünkü bildiriye göre, diyabet ve aşırı kilo, Avrupa’da risk faktörleri olarak büyümeye devam ediyor.
Örneğin 34 – 40 ülkedeki yetişkinlerin yarısından fazlası aşırı kilolu. Almanya’da erkeklerin % 45,5’i, kadınlarınsa % 29,5’i tartıda ağır çekiyor. Genel olarak yetişkinlerin % 20’si şişman. Araştırmacılar, sigara kullanımının da ciddi bir problem teşkil etmeye devam ettiğini söylüyorlar. Özellikle Kuzey ve Batı Avrupa’daki kadınlar ve genç kızlar arasında sigara kullanımı giderek artıyor.
Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti Başkanı Panos Vardas, problemlerin, yaşlanan nüfusun artması ve sağlıksız yaşam biçimleri nedeniyle yeniden artışa geçmesini beklediklerini vurguluyor. Vardas, hem Avrupa toplumunun sağlığını iyileştirmek hem de sağlık sisteminin yükünü hafifletmek adına önleyici ve bilgilendirici tedbirler için acilen yatırım yapılması gerektiğini de sözlerine ekliyor. Avrupa’daki kalp ve damar hastalıkları yılda 196 milyar EUROya mal olmaya başladı bile.
Kalp krizinin ölümle sonuçlanma riskini azaltan temel faktör tıbbi tedavi. Bildiriye göre, son yıllarda gelişmiş ülkelerin inme oranlarında da gerileme görülmüş. Ancak araştırmacılar, uygulanan tedavilerde fazla yol kat edilemediğini belirtiyorlar. İnme sebebiyle hastaneye yatırılan hastalardan hayatını kaybedenlerin oranı, on yıl öncesinin oranlarından farksız.
İstatistikler, aynı zamanda Avrupa’nın çeşitli bölgeleri arasında belirgin farklılıklar olduğunu gösteriyor. Kalp ve damar hastalıkları Kuzey ve Batı Avrupa’da, Orta ve Doğu Avrupa’nın eski Doğu Bloğu ülkelerine oranla daha az ölümle sonuçlanıyor. Örneğin Almanya ve Hollanda’da her yıl ortalama 16 – 100.000 erkek, buna karşın Rusya’da 186 – 100.000 erkek kalp krizi ya da inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Bildiriye göre Doğu Avrupa’da göreli olarak daha fazla sigara içiliyor.
Araştırmacılar söz konusu bildiriyi uluslararası ve Avrupalı kurum ve kuruluşların verilerine başvurarak hazırlamışlar. Bu kuruluşların başında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geliyor. Veriler, Dünya Sağlık Örgütü’nde Avrupa Bölgesi olarak tanımlanan bütün ülkeleri kapsıyor. Avrupa Birliği ve tüm Balkan ülkeleri başta olmak üzere, Rusya ile Gürcistan, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan gibi eski Sovyet ülkeleri; ayrıca Türkiye, İsrail, Beyaz Rusya ve Ukrayna da verilerine başvurulan ülkeler arasında yer alıyor.