Kandan Besin İntolerans Testi
Sağlıklı olduğu düşünülen ya da tüketilen gıdaları...
1989- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi .
Medikal Estetik Hekimi.
Zeytinyağı (olivae oleum - Olive oil) zeytin ağacından elde edilen meyvenin sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen yeşilimsi-sarımtırak renkteki sıvı yağıdır.
Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup Antioksidan içerir ve kolesterolü yükseltmez. Aksine, kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında (oleik asit) ve kolza tohumu yağında bulunur.
Zeytinyağı Bileşenlerinin Sınıflandırılması:
Zeytinyağı, yüksek oranda oleik asit içermektedir.
Oleik Asit: Tekli doymamış yağ asitleri grubundan, Omega–9 grubu yağ asitlerinin öncüsüdür. Fakat temel yağ asidi değildir. Vücudumuz temel yağ asitlerini, sınırlı miktarda da olsa kendisi üretebilir. Oleik Asit temel yağ asitlerinin emilimini arttırdığı gibi, hücre plazma zarının akışkan, yumuşak ve istikrarlı kalmasını da sağlar. Örneğin; balık yağının (omega-3) hücre zarından emilmesine yardımcı olur.
Oleik Asit, rafine edilmemiş ham zeytinyağında, avokado, badem, yer fıstığı ve susam yağında, pecan fındığı, antep fıstığı, mahun cevizi ve fındıkta, ayrıca fındık yağı, kanola yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır. Oleik Asitin kalp krizi ve damar sertliği riskini azaltmaya katkısı olduğu gibi, kanserden korunma açısından da faydası vardır.
Tokoferol (E Vitamini) Yağı: Bu zengin antioksidan vitamin, ciltteki nem kaybını engeller, lipidi azaltır, cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir.
Vitamin E: Bir çorba kaşığı zeytinyağında 1.6 mgr veya 2.3 IU (uluslararası birim) miktarında Vitamin E bulunmaktadır.
Vitamin K: En zengin K vitamini kaynakları yeşil yapraklı sebzelerdir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar da ikinci en önemli kaynaktır.
Vitamin A, D: Zeytinyağında kalsiyumun tutulmasına yardımcı olan antioksidan A vitamini, antiraşitik D vitamini, az miktarda da fitoserol maddesi, bulunur.
Ayrıca zeytinyağında bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve mineraller kemik gelişimini sağlar.
Zeytinyağı kolesterol içermediği gibi, kan kolesterol seviyesini de düşürür. Kötü huylu kolesterolü düşürürken iyi huylu kolesterole dokunmaz. Halbuki diğer bitkisel yemeklik sıvıyağlar kötü huylu kolesterolle birlikte iyi huylu kolesterolü de düşürür. Zeytinyağı kalp ve damar sağlığını korur, bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağ olduğu için bağırsaklarda geçişi düzenleyici özelliğiyle kabızlığı önler. Oda sıcaklığında tüketildiğinde mide asiditesini azaltarak gastrit ve ülsere karşı korur. Antioksidan maddeler içerdiğinden dolayı diğer yağlara göre daha yüksek sıcaklığa dayanıklıdır bu yüzden kızartmalar için en ideal yağdır. Zeytinyağı hazmı en kolay yağdır. Kemik ve dişlerin gelişmesini, hücre ve dokuların yenilenmesini sağlar. Bebek bekleyen ve emziren anneler için iyi bir besin kaynağıdır. Unutkanlığı önler, yaşlılığı geciktirir.
Yaşamın ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi beslenme ile doğrudan bağlantılıdır. Çocuk beslenmesinde yağlar yaşamsal bir rol oynar. Günde birkaç damla zeytinyağı bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar. Zeytinyağı bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir. Bebeğe zeytinyağı ile uygulanan masaj sağlıklı ve canlandırıcıdır.
Bugün dünyanın en iyi kanser ilaçlarından birisi köpekbalığı kıkırdağı olduğu deniyor. Köpekbalığından çıkan SGUALENE adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl. zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar SGUALENE alınır (burada bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde de hücreler yenilenir).
Zeytinyağının sağlıklı biçimde saklanması ve depolanması kadar, içerdiği asit miktarı da önemlidir. Zeytinyağı, içerdiği asit oranına göre sızma, natürel ve natürel birinci olarak üçe ayrılmaktadır. Bu açıdan, en iyi zeytinyağı rafine edilmemiş zeytinyağıdır. Maksimum %1 asit içeren, üstün tat ve kokuya sahip olan düşük asitli sızma zeytinyağı, en makbul zeytinyağıdır.