Alzheimer ve Parkinson’da Nitrik Oksit ile Tedavi Desteği
Alzheimer ve Parkinson en sık görülen nörodejenera...
İyot eksikliği pek çok hastalığa neden olabilmektedir. Tüm dünyada eksikliği yaşanan ve bu durumun etkileri farklı şekilde yaşanan birimler; D vitamini, magnezyum ve iyottur. İyot kelimesi Yunanca ‘mor’ anlamına gelmektedir. Doğada; toprak, deniz ve deniz ürünlerinde bulunmaktadır.
İyot günümüzde tiroid hormonu ile ilişkilendirilmiştir. İyot en fazla tiroid bezinde bulunmakla birlikte vücudun diğer tüm organlarında da oldukça önemli fonksiyonel özelliklere sahiptir.
İyotun en önemli özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
İyot eksikliği durumunda ise aşağıdaki hastalıklara yaşanabilmektedir;
İyot bağışıklık sistemini güçlendirmekte; kanser hücrelerinin oluşumunu engellemektedir. Bu sayede meme, tiroid ve prostat kanserine yakalanma riski iyot eksikliğinde artmaktadır.
İyot aynı zamanda üreme organlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Yumurtalık ve testislerin sağlıklı çalışabilmesi için iyot eksikliğinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Aynı zamanda yumurtalıklar; tiroid bezinden sonra en fazla iyot bulunan organlardır.
İyot; özellikle çocuklarda zeka gelişimini etkilemektedir. Beyin omurilik sıvısı önemli derecede iyot içermektedir. Eksikliği durumunda ise kretenizm gibi durumlar oluşabilmektedir.
Endokrin organlar üzerinde etkili olan iyot aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanmasında, sağlıklı kilonun korunmasında da önemlidir. Eksikliği durumunda kişi kilo alabilmektedir.
İyotun etkili olduğu organlarımız şu şekildedir; tiroid bezi, meme dokusu, yumurtalıklar, kas ve yumuşak dokular, sindirim sistemi, beyin, prostat, cilt, tükürük bezi. Aynı zamanda otoimmün sistem ve lyme ile candidiazis gibi kronik enfeksiyonlarda da etkilidir.