Metabolic Balance® Nedir?
Metabolic Balance®; insan vücudunda dengeyi sağlay...
Vücutta hayati öneme sahip 11 mineralden biri olan magnezyum, en hafif metal olarak karşımıza çıkmaktadır.
Magnezyum minerali, vücudun enerji metabolizmasında bulunan birçok enzim için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Vücut ağırlığının %0,05’ini oluşturan magnezyum, enerji metabolizmasında bulunan enzimlerin birçoğunun çalışabilmesi için gereklidir. Aynı zamanda vücut asit baz dengesinin sağlanmasına yardımcı olan magnezyum minerali, kas ve sinir sisteminde de etkin rol oynamaktadır.
Kalsiyum minerali ile birlikte çalışan magnezyum kasın gevşemesinden, kalsiyum ise kasın kasılmasından sorumludur. Magnezyum minerali, vücut kan basıncının düzenlenmesinden sorumlu olduğu gibi, damar elastikiyetinin sağlanmasında da etkilidir. Kemik ve dişlerin yapısında, kalsiyum ve fosforla birlikte bulunan magnezyum minerali, ayrıca hücre büyümesi ve yenilenmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Magnezyum toprakta bol miktarda bulunan bir mineraldir ve bu bakımdan topraktan bitkilere geçişi kolayca gerçekleşmekte, beslenme yoluyla insan vücuduna alınabilmektedir. Ancak magnezyum eksikliği, sıklıkla ortaya çıkan ve gözden kaçırılan sağlık sorunları arasında bulunmaktadır.
Magnezyum eksikliği, ciddi seviyede düşüş sağlanması sonucu ortaya çıkabilmekte, bazı durumlarda ise belirti vermeyebilmektedir. Değişkenlik gösteren magnezyum eksikliği nedenlerini genel itibariyle; yetersiz beslenme, vücudun magnezyum kaybı yaşaması olarak sıralanabilmektedir. Genellikle alkolik insanlarda magnezyum eksikliği meydana gelme ihtimali yüksek olmaktadır.
Hipomagnezemi olarak da adlandırılan magnezyum eksikliği, serum magnezyum konsantrasyonunun 1,6 mEq/L’nin altına düşmesiyle, şiddetli derecede ortaya çıkmaktadır.
Magnezyum eksikliğinin vücuttaki fiziksel belirtileri genellikle kas sisteminde oluşan sorunlar ile kendini belli etmektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Magnezyum eksikliği vücutta pek çok fizyolojik, psikolojik ve biyolojik hastalıklara sebep olabilmektedir.
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Zihinsel Bozukluklar
Magnezyum eksikliğinin bir diğer sonucu olarak karşımıza zihinsel bozukluklar çıkmaktadır. Zihinsel bozukluklar, zihinsel uyuşukluk ya da duygu eksikliği olarak tanımlanabilmektedir. Zihinsel bozukluklar, depresyon riski ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır.
Magnezyum eksikliğine bağlı olarak sinir fonksiyon bozukluğu ortaya çıkabilmekte, bazı insanlarda ise zihinsel problemlere sebep olabilmektedir.
Kemik Erimesi
Kemik yapısında zayıflama durumu kemik erimesi olarak adlandırılmaktadır. Kemik erimesinin ilerleyen evresinde, kemik kırılma riski ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kişide, egzersiz eksikliği, D ve K vitamini eksiklikleri, yaşlılık gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Yorgunluk ve Kas Zayıflığı
Magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan yorgunluk ve kas zayıflığı; zihinsel ve fiziksel bitkinlik, zayıflık ile kendini belli etmektedir.
Kişide şiddetli ve kalıcı yorgunluk ile kendisini belli eden durum bir sağlık probleminin işareti de olabilmektedir. Bu bakımdan yorgunluğun magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığından emin olunabilmesi için, başka semptomlarla birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
Magnezyum eksikliğine bağlı bir durum olarak kas hücrelerinde potasyum kaybı meydana gelmektedir.
Yüksek Kan Basıncı
Magnezyum eksikliği kan basıncını ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını yükseltme ihtimali olduğunu ortaya koymaktadır.
Astım
Yapılan araştırmalara göre magnezyum eksikliği, akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine sebep olabileceğini ve bu durumun solunum yollarının daralmasına sebep olabileceğini göstermektedir. Solunum yolunun daralması ile kişide nefes almayı zorlaştıran etkiler ortaya çıkabilmektedir.
Düzensiz Kalp Atışı
Magnezyum eksikliği sonucunda oluşan en önemli durumlardan biri olarak karşımıza kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı çıkmaktadır. Çoğu zaman hiçbir semptom meydana getirmeyen bu durum, bazı insanlarda kalbin duraksamasına yol açan çarpıntılara sebep olabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, kalp yetmezliği ve aritmisi olan hastaların, sağlıklı insanlara oranla daha düşük magnezyum seviyesine sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.