Hacamat Nedir?
Arapça kökenli bir kelime olarak hacamat ‘emmek’ a...
Hacamat, Arapça kökenli bir kelime olmakla birlikte kelime anlamı; kan almak/emmek gibi karşılıklar bulmaktadır. Son yıllarda sıklıkla tercih edilen geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan hacamat; ağrısız ve acısız ve konforlu bir tedavi süreci sunmaktadır. Deri altında bulunan kılcal damarlarda birikmiş kirli kanın vücuttan atılması amacı ile uygulanan hacamat yöntemine günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde başvurulmaktadır.
Yaklaşık 5000 yıllık bir tarihi bulunan hacamat yöntemi; Antik Yunan, Çin, Hindistan ve Eski Mısır gibi uygarlıklarda uygulanmıştır. Modern tıp olanaklarının ve ilaç sanayinin gelişmesi ile birlikte kupa ve hacamat tedavisinin yerini bu uygulamalar almış olsa da özellikle son yıllarda hacamat tedavisi yaptırmak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır.
Hacamatın faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
Hacamat yöntemi, herhangi bir hastalığın tedavisi amacı ile uygulanıyor ise haftanın her günü yapılabilmektedir ancak koruyucu hacamat uygulamasının hangi günler yapılacağı Kameri takvime göre belirlenmiştir.
Sağlıklı bir kişi ilkbahar ve sonbahar aylarında ve Kameri aylarının 15, 17, 19 ve 21. Günleri ile Pazartesi, Salı, Pazar ve Perşembe günleri uygulanması önerilmektedir. Bunun sebebi ise Kamer aylarının dolunay zamanlarında medcezir yaşanmakta ve insan vücudundaki hormonal denge ile kan dolaşımı değişmektedir.
Hacamat uygulaması sırasında kişinin karnı aç olmalıdır. Bu uygulama günümüzde sterilizasyon açısından tek kullanımlık malzemeler ile gerçekleştirilmektedir. Belirlenen bölgeye yüzeysel kesiler atılmakta ve kupa uygulaması gerçekleştirilmektedir. Kupa tedavilerinin her biri kanın birikme hızına bağlı olarak birkaç dakika sürmektedir. İşlem toplamda 20 ila 25 dakika sürmektedir. Kesiler oldukça ince ve yüzeysel olduğu için iyileşme süreci oldukça kısadır.
Hacamatın uygulandığı gün işlem sonrasında kişi günlük yaşamına tekrar dönebilmektedir. Hacamat uygulamasının uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Ankara hacamat uygulaması açısından tecrübeli doktorların hizmet verdiği bir metropoldür.
Hacamat tedavisi yılda iki kez ya da yılda en fazla 4 kez yaptırılabilmektedir. Herhangi bir hastalığın tedavisi amacı ile uygulanan hacamat ise ayda 1 kez yaptırılabilmektedir. Hacamatın hangi bölgeye uygulanacağına, ne zaman ve hangi aralıklar ile uygulanacağına doktor karar vermektedir.
Hacamatın bazı kişilerde uygulanması sakıncalı olabilmektedir. Bu kişilerin başında kanama problemi yaşayanlardır. Aynı zamanda kanser, hemofili ve ileri derecede kansızlığı bulunan kişilere ve diyalize bağlanan ya da metastas yaşayan kişiler de uygulanması riskli olmaktadır. Hacamat uygulaması aynı zamanda yeni ameliyat olan kişilere ya da adet dönemindeki kadınlara da yapılamamaktadır. Bunlarla birlikte; egzama ve sedef bölgeleri ile açık yara üzerine yapılmaması da önerilmektedir. Ankara hacamat zararlarının önüne geçilmesi amacı ile tetkikler uygulayan uzman doktorların hizmet verdiği bir merkezdir.
Hacamat öncesinde yaşanılan sağlık probleminin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte birtakım test ve tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Aynı zamanda hacamat bölgelerine iyi bir şekilde karar vermek de gerekmektedir.
Ankara hacamat merkezi açısından oldukça zengindir. Bununla birlikte tercih edilen hacamat merkezinin sterilizasyon işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Aksi halde aşırı kanama ya da enfeksiyon gibi problemler açığa çıkabilmektedir.